Het bedrijf Renotec uit Geel is dit jaar de winnaar van de Prijs Ondernemen. Deze Prijs wordt al zesentwintig jaar uitgereikt door Voka – Kamer van Koophandel Kempen aan een verdienstelijk bedrijf uit de regio.

De Prijs Ondernemen is een initiatief van de Kempense Kamer om bedrijven die bijdragen tot de sociaal-economische welvaart van onze regio te belonen en hen aan te moedigen. De prijs wordt dit jaar al voor de 26ste keer toegekend. Op vrijdag 20 mei wordt de winnaar aan het grote publiek bekend gemaakt tijdens het Jaardiner van Voka-Kamer van Koophandel Kempen. De winnaar mag een jaar lang het logo ‘Winnaar Prijs Ondernemen’ op al zijn communicatie vermelden.
 
Prijs Ondernemen
De strijd was dit jaar bijzonder spannend. Twee bedrijven, Euroports Containers Meerhout (ECM) uit Meerhout en Renotec uit Geel, gingen nek aan nek de laatste rechte lijn in. Winnaar werd Renotec uit Geel. Renotec is een bedrijf dat zich profileert als hoofdaannemer in nichemarkten van de bouw.Renotec  wil haar klanten een meerwaarde bieden. Daarom focust het bedrijf zich heel bewust op gespecialiseerde werken in en rond gebouwen en kunstwerken. Werken die uitdagend zijn, die om ambachtelijke kennis en oude technieken vragen. Van algemene verbouwingswerken tot riooltechnieken. Van glas-in-loodrestauratie tot asbestsanering. Renotec ontstond in 1985 als tijdelijke vereniging met tien werknemers voor de asbestsanering van De Warande in Turnhout. Het bedrijf is een pionier op het vlak van de asbestsanering in België en dankt er zijn ontstaan en groei aan. Door de jaren heen zijn de activiteiten van Renotec voortdurend uitgebreid, vooral op het vlak van de burgerlijke bouwkunde. In de loop der jaren kwamen er ook de restauratie en renovatie van bedrijfs-, kantoor- en appartementsgebouwen bij. Minstens even opvallend is de restauratie van historische gebouwen zoals kerken, kerktorens en kastelen. Niet alleen van metsel- en dakwerk, maar ook de herstelling van stucwerk volgens eeuwenoude technieken en met gebruik van authentieke pleister en mortel. Renotec telt vandaag 378 personeelsleden die allemaal ingeschreven zijn onder de statuten van de bouwsector. Met ca 15% werknemers van allochtone afkomst scoort Renotec ook goed inzake diversiteit. Alle werknemers zijn stuk voor stuk ambachtslieden in de beste betekenis van het woord, specialisten in hun vak, voor elk onderdeel van het bouwbedrijf. Financieel heeft Renotec de zaken ook mooi op een rijtje. De operationele kasstroom steeg de voorbije vijf jaar met 135%, de cashflow met 145%, de nettowinst zowel voor als na belastingen verdubbelde ruim en het eigen vermogen groeide bijna tot het drievoudige.
 
 
Willen Winnen Award
Naast de Prijs Ondernemen wordt vrijdag ook voor de tweede keer de ‘Willen Winnen Award’ uitgereikt. Een prijs die gaat naar een jonge, ambitieuze onderneming die durf en wendbaarheid aan de dag legt. Een onderneming die gelooft in de toekomst en timmert aan de weg. Misschien nog net iets te jong om qua resultaten al in de lijn te liggen van het rijtje indrukwekkende winnaars van de Prijs Ondernemen. Maar de nadruk ligt op ‘nogniet’, want de bedrijven die de ‘Willen Winnen Award’ krijgen zijn absoluut kandidaten om de Prijs Ondernemen in de toekomst in de wacht te slepen. Want willen winnen is wat deze bedrijven kenmerkt.
 
Winnaar van de Willen Winnen Award is Bio Plus Services uit Mol. Het bedrijf is gevestigd in de gebouwen van Innotek vlakbij Vito-Bio en startte in 2008. Bio Plus Services telt net geen twintig werknemers, van wie slechts één administratieve kracht. De gemiddelde leeftijd is er slechts dertig jaar. Het is een high-tech onderneming pur sang. Het ging in zijn korte bestaanal door een zware storm, maar overleefde die.Net omwille van hun wendbaarheid en het innovatieve businessmodel. Het bedrijf richt zich op dienstverlening aan bedrijven uit de sector van de ‘life sciences’, voornamelijk farma en biotechnologie. Het onderzoek in de farmaceutische sector gaat door barre tijden met patenten die vervallen en krappere budgetten om steeds moeilijker te vinden werkzame moleculen met succes op de markt te brengen. De markt met monolieten, die alles in eigen beheer en intern deden, van onderzoek en ontwikkeling tot het op de markt brengen, bestaat niet meer. Dit jonge bedrijf zag hierin kansen, want waar men herstructureert daar vallen gaten in de organisatie. Het businessmodel van dit bedrijf is gericht op het flexibel ondersteunen van O&O en bestaat uit in- en outsourcing van mensen, het optimaliseren van onderzoek en procesverbetering op de site van de klant en onderzoek in eigen labs, de zogenaamde centres of excellence. Het voordeel voor de klant is dat het op maat is en dat hij zijn kapitaal efficiënt kan gebruiken. Het  groeide de voorbije jaren stevig en volledig op eigen kapitaal. 70% van het zakencijfer komt vandaag uit outsourcing, 20% uit het selecteren van personeel voor derden en 10% uit laboratoriumactiviteiten. Dit laatste is een strategische groeipool die zou moeten stijgen tot 35% van de omzet.
 
 
Gastspreker Hilde Crevits
Hilde Crevits, Vlaams minister voor Openbare Werken en Mobiliteit is onze gastspreker tijdens het Jaardiner.